Kedvelik a befektetők a biztosítás területén működő tech startupokat: a CB Insights adatai szerint tavaly 2,65 milliárd dollárnyi befektetés érkezett ezekhez a cégekhez, több mint három és félszer annyi, mint 2014-ben.

Az év két legnagyobb ügyletét a második negyedévben hozták tető alá: a vagyon- és balesetbiztosításokat közvetítő kínai Zhong An 931 millió dollár, az egészségbiztosításban utazó egyesült államokbeli online bróker, a Zenefits pedig 584 millió dollárhoz jutott.

De nem csupán a megaügyletek húzták a piacot, a megkötött ügyletek száma is nőtt: míg 2014-ben 75 biztosítási tech startup nyerte el a befektetők bizalmát, addig 2015-ben már 109 megállapodást sikerült tető alá hozni.

Az alábbi ábra negyedévenként mutatja a megkötött dealek számát és értékét (millió dollárban, kék oszlop):

Az Egyesült Államokban működő biztosítási tech cégek 2015-ben jóval kisebb szeletet kaptak a globális befektetési tortából, mint egy évvel korábban: míg 2014-ben a tőke 80 százaléka ezeket a cégeket találta meg, addig tavaly ez az arány már alig haladta meg az 50 százalékot. A szelet persze csak arányát tekintve lett kisebb: nagysága 2014-ben 631 millió, tavaly 1,377 milliárd dollár volt, és 35 százalékkal nőtt az ügyletek száma is.

Nem különösebb meglepetés, hogy a biztosítási tech startupok is Kaliforniát kedvelik a leginkább: a 2011 óta megkötött finanszírozási ügyletek több mint felét (51 százalékát) a napfényes államban kötötték meg. (A második New York 17, a harmadik Massachusetts 8 százalékkal.

Íme néhány a 2015-ös ügyletek közül (a befektetés millió dollárban):

Az online brókerek, okostelefon-alkalmazások az egész biztosítási piacot átalakítják. A kihívást az ágazat főszereplői is érzik. „Úgy vélem, a biztosítás még a kőkorszaknál tart, miközben mások már a Mars körül köröznek” – mondta tavaly októberben Mark Wilson, az Aviva vezérigazgatója. Hasonlóan keményen fogalmazott Mario Greco, a Generali vezére (aki hamarosan visszatér korábbi munkahelyére, a Munnich Re-hez) is: „A biztosítás a többi ágazat mögött jár, megbénult. Vagy megértjük ezt, és elindulunk előre, vagy eltűnik az egész iparág.” A megújulás egyik lehetséges útja pedig éppen az, ha a legmodernebb technológiát az azt kifejlesztő cégekkel együtt „teszik magukévá”. Nem véletlen, hogy a biztosítási tech startupok stratégiai befektetői között ott vannak a világ nagy biztosítótársaságai, többek között az Axa, az AIG, a Munich re és az Allianz is.

A téma iránt érdeklődők további érdekes információkat találhatnak a CB Insights összefoglalójában.