Akadt „biztosítási esemény”, amely a világ biztosítóinak több mint 100 milliárd dollárjába került, olyan gépjármű-biztosítás, amelyre másfél millió dollárt fizettek ki, a kisállat-biztosítások körében 40 ezer dolláros volt a legnagyobb kifizetés is. Lássunk néhány – a maga kategóriájában – kiugróan magas (kifizetett) kárigényt.

Az Egyesült Királyság autós biztosítási toplistát Rowan Atkinson vezeti. A jeles komikus 1997-ben (rossz látási viszonyok közepette) lecsúszott az útról, és alaposan összetörte gyönyörű McLaren F1-ét. Természetesen volt biztosítása, az 1 497 560 dolláros kárt nem neki kellett állnia. Biztosan nem csalás az összeg, hiszen a McLaren szakemberei egy évig dolgoztak a „hibák kijavításán”.

Az autócsodát Atkinson tavaly adta el, a Taylor and Crawley kereskedőnél 12 millió dollárért (8 millió fontért) hirdették meg, és „majdnem ennyiért” el is kelt.

Egy másik műtétre 2007-ben, Angliában került sor: ez ugyan „csak” 22 ezer dollárjába került a biztosítóknak, saját kategóriájában azonban országos rekorder. Egy cica veseműtétje került ennyibe – ez egyelőre az Egyesült Királyság legnagyobb kisállat-biztosítási kárigénye. Az Egyesült Államok nagyobb, ott nagyobbak a kárigények is: a rekorder (2014 végéig) egy border collie 40 ezer dolláros műtétje volt.

Ugorjun most néhány nagyságrendet. A világtörténelem legnagyobb „biztosítási eseménye” a 2008-ban kitört pénzügyi válság volt, amely a biztosítókat duplán érintette: egyrészt maguk is a „bőrükön” érezték a válságot (az AIG például igen gyorsan megszűnt a világ legnagyobb biztosítója lenni, hogy mást ne mondjunk), de a károk egy részét állniuk is kellett. A válság által (negatívan) érintett cégek összes kárigénye egyes becslések szerint meghaladta a 100 milliárd dollárt. Nem véletlen, hogy azóta a díjak magasabbak, és hogy néhány biztosító „globális piaci összeomlás” esetén éppen annyit fizet, mint ufótámadás esetén.

A válság mellett a második számú „ember által okozott biztosítási esemény”, a 2001. szeptember 9-i terrortámadás volt, amely nem csupán a történelemnek adott új irányt, de a biztosítóknak is kimagaslóan sokba került: a vagyon-, élet- és egyéb biztosításokra több mint 40 milliárd dollárt fizettek ki.

„Ember által okozott” kár-e egy áramszünet? Ha az, akkor 2003. augusztus 14-i nagy „Észak-keleti Áramszünet” szintén jó helyezést érhet el. (A kimaradást a FirstEnergy Corporation kontrollszobájának egyik számítógépében keletkezett „bug” okozta.) Az áramszünet az Egyesült Államokban 45, Kanadában további 10 millió embert érintett. A teljes kárt 6 milliárd dollárra becsülik, arról azonban, hogy ebből mennyit térítettek meg a biztosítók, nincsenek egyértelmű adatok.

A természeti katasztrófák közül több listán szerepel előkelő helyen az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése, amely 2010 tavaszán szerencsére emberéletet nem követelt, a replülőtársaságokat, szállodákat, utazási irodákat stb. ért kár azonban elérte a 3,4 milliárd dollárt. Ez csak részben térült meg, a kárigények jó részét a biztosítók vis majorra („Act of God”) hivatkozva elutasították.

A természeti katasztrófák közül a biztosítóknak a 2005-ös Katrina hurrikán került a legtöbbe, a biztosított kár értéke (2015-ös árfolyamon) meghaladta a 80 milliárd dollárt. A katasztrófa-toplistát egy korábbi bejegyzésünkben már részletesen bemutattuk.