Bár válogatni nemigen lehet az ajánlatok között, Magyarországon is létezik kisállat-biztosítás, amelyet kutyánkra vagy macskánkra köthetünk meg. Egy 4 éves labradorra például nem egész évi 21 ezer forintért köthetjük meg a legszélesebb körű biztosítást, amely nem csupán a balesetekre és a betegségekre terjed ki, de tartalmaz egy felelősségbiztosítás elemet is, azaz a biztosító (az Aegon) – bizonyos feltételek mellett – félmillió forintig állja a kutya által okozott károkat is. Ha a felelősség résztől eltekintünk, két kisebb csomagot is választhatunk, ami „csak” balesetekre és betegségekre terjed ki, a „fapados” változat mindössze 6500 forintba kerül évente.

A „mindössze” fordulat indokolt: az Egyesült Királyságban például egy négy éves, Manchesterben élő ivartalanított labradorra a legolcsóbb, csak a baleseteket fedező („Accident Only”) biztosítás évente 50 fontba (20 500 forint) kerül. Ha szélesebb körű védelmet szeretne a gazdi, akkor sokkal mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A betegségekre is kiterjedő, de a kezelést csak egy ideig – jellemzően egy évig – finanszírozó módozatból („Per condition with a time limit”) a legolcsóbb is több mint 70 font évente, az időkorlát nélküli változatok éves díja pedig már 200 font körül van. És ezekben felelősségbiztosításról szó sincs…

Az Egyesült Királyságban persze nem csupán a díjak magasabbak, hanem a kifizetett kárösszegek is. Az Association of British Insurers adatai szerint a kisállat-biztosítások után kifizetett átlagos kárösszeg több mint 600 font, a biztosítók az ilyen szerződések alapján évente mintegy 470 millió fontot (!) fizetnek ki. Az állatorvosi ellátás/kezelés költségei ugyanis igen magasak: egy „országúti baleset” átlagos költsége egy kutya esetében 674, macskánál 300 font (276 ezer, illetve 123 ezer forint) – ehhez képest az 50 fontos éves díj nem is tűnik magasnak. Magyarországon nem csupán a díjak, a költségek is jóval alacsonyabbak, egy nagy testű kutyán végzett komolyabb műtétek sem kerülnek 40 ezer forintnál többe.

A két biztosítási piacon is látszik, hogy a meddig volt gondozva az a bizonyos gyep. Míg Magyarországon a (kisméretű) házi kedvencek közül csak a kutyákra és a macskákra köthetünk biztosítást, addig az Egyesült Királyságban több biztosító is verseng a papagájok, kígyók, gyíkok, tengerimalacok, teknősök stb. gazdáinak kegyeiért. A kutyák esetében számos kiegészítő biztosítás létezik, ezek akár a temetés költségeire is kiterjedhetnek. (Vannak biztosítók, amelyek a gyászoló gazdiknak lelki támogatást is nyújtanak.)

Mire érdemes figyelnie annak, aki biztosítást köt kutyájára/macskájára? Hat hónaposnál fiatalabb és hét évesnél idősebb kutyára nem lehet biztosítást kötni. A kisállatnak meg kell kapnia a védőoltásokat és rendelkeznie kell egyedi azonosító mikrochippel is.

A biztosítás feltételeiről szóló tájékoztatóból kiderül, mi nem minősül „biztosítási eseménynek”. Bizonyos – tételesen felsorolt – fajspecifikus betegségekre például a biztosítás nem terjed ki, de ebbe a körbe tartoznak a kockázatviselés kezdete előtt megkezdett kezelések és az egy éven túli kezelést igénylő betegségek is (a már ismert „time limit”). Nem finanszírozza a biztosító az ivartalanítási műtéteket, a kozmetikai beavatkozásokat, a túlsúly, az ebből eredő betegségek, valamint a viselkedési problémák kezeléseit, továbbá a kisállat képzését sem. Nem téríti meg a biztosító azokat a költségeket sem, amelyek „olyan balesetből vagy betegségből származnak, amelyeket a Szerződő/Biztosított, a velük egy háztartásban élő családtagok, az összes előbbi személy által alkalmazott személyek, valamint a kisállat felügyeletével, kezelésével vagy gondozásával időszakosan vagy tartósan megbízott személy jogellenes, szándékos, vagy súlyosan gondatlan magatartása idézett elő közvetlenül vagy közvetetten”.

A „kisállat” által okozott károkat sem mindig téríti meg a biztosító. Macskákra egyáltalán nem létezik „felelősségbiztosítás”, de van néhány kutyafajta is, amelyet ebből a szempontból túlságosan kockázatosnak ítéltek termék kifejlesztői. Így például argentin dogot vagy pitbullt tartani (ebben az értelemben legalábbis) kockázatos… Hasonlóan, van jó néhány olyan kár is, amelyet nem térít meg a biztosító. Ha kedvencünk összerágja az autó üléshuzatát, akkor elfecsérelt idő kárbejelentés tenni, de nem téríti meg a biztosító azokat a károkat sem, amelyek „a kisállat állatterelési tevékenysége közben keletkeztek”.