Az idei kgfb-kampányban a tavalyi 300 ezer után kevesebb mint 200 ezren lesznek, akik biztosítót váltanak, amiért részben az átlagdíj emelkedése, részben a január 1-jei évfordulósok számának csökkenése okolható.

Akik váltanak, általában egy online összehasonlító portálon teszik. November 25-én a piacvezető Netrisknél az átlagdíj 13 350 forint volt, nagyjából 2000 forinttal több, mint egy évvel korábban – tudtuk meg Sebestyén László vezérigazgatótól. Az árak emelkedésével együtt jár, hogy az idén jóval kevesebbet lehet a váltással spórolni. Az idei váltásoknál jellemző 3-4000 forintos díjcsökkenés pedig sokaknál már nem éri el az ingerküszöböt, különösen, ha amúgy elégedettek a biztosítójukkal (és esetleg más, casco-, lakás- stb. szerződésük is ott van).

Az év végi váltók száma természetesen azért is csökken, mert január 1. már egyre kevesebb gépjármű esetében számít fordulónak. Amelyeknél még mindig az év első napja számít, azok minimum hét évesek és hét éve vannak ugyanannál a tulajdonosnál – valószínűsíthető, hogy ez a tulajdonosi kör a kgfb-kampányokban is kevésbé „mobil”. Csehországban a piac nagyjából hét év alatt egyenlítődött ki, az év végi kampány két-három éven belül várhatóan nálunk is elveszíti kitűntetett szerepét.

Az ár még mindig a döntő tényező, de az ügyfelek nagyjából negyede már nem a legolcsóbbat, hanem a második-harmadik legkedvezőbbet választja. Ez változás az öt-hat évvel ezelőtti állapothoz képest, amikor egyedül az ár számított.

Aki a váltás mellett dönt, ügyelnie kell arra, hogy a felmondásoknak december 1-jén éjfélig be kell érkezniük a biztosítókhoz – figyelmeztet Sebestyén László. Ehhez nem feltétlenül elég, ha november 30-án postára adják a felmondást, célszerű a nyitva tartási időben bemenni. Az összehasonlító portálok némelyike ugyanakkor még az utolsó napon is befogadja a felmondásokat.

Az idei kgfb-szezon „kiemelt eseménye” a korábban közel 170 ezer ügyféllel rendelkező Astra Biztosító hazai piacról való – immár biztosra vehető – távozása. „Mielőbb célszerű másik hazai biztosítónál megkötniük szerződésüket a még az Astra Biztosítónál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfeleknek. Ennek elmulasztása kockázatos, mert az Astra hazai fióktelepének működése decembertől leállhat” – figyelmeztetett november 5-én a felügyeleti teendőket is ellátó jegybank. Hogy a „leállhat” fordulatban mennyire jogos a feltételes mód, azt a közlemény vége alapján ítélhetjük meg, ahol ezt olvashatjuk: „a magyarországi fióktelep tájékoztatása szerint 2015. december 1-jétől a biztosítási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokat már nem tudja teljesíteni (díjigazolást és zöldkártyát nem tud kiadni, a díjakat nem könyveli le, a kártörténeti nyilvántartásba sem tud adatokat jelenteni), illetve a kgfb-s károkat sem téríti meg”. Ennek alapján nem kell sokáig rázni a levedlett kígyóbőrt az üveggömb felett, hogy abban megjelenjen a „Game Over” felirat. Akinek tehát az Astránál van a kgfb-je – még mindig körülbelül 15 ezren lehetnek – sokat kockáztat, ha nem vált: „jobb” esetben a biztosítási díja a jelenlegi akár kétszeresére is emelkedhet, rosszabb esetben – ha balesetet okoz – saját zsebből térítheti meg az általa okozott kárt. Az Astra kgfb-ügyfeleinek ráadásul könnyebb a váltás, ugyanis bármikor új szerződést köthetnek egy másik hazai biztosítónál anélkül, hogy kezdeményezniük kellene régi Astra-szerződésük megszüntetését.

Egészen más a helyzet a KÖBE-vel, amely az MNB határozata értelmében átmenetileg nem értékesíthet kgfb termékeket. A piac és az ügyfelek is úgy látják, hogy a társaság képes lesz meggyőzni a felügyeletet arról, hogy prudens befektetési és kellően megalapozott díjpolitikát követ – más típusú termékeire ráadásul a felfüggesztés nem is vonatkozik –, ezért a kampányban a piaci szereplők szerint nem volt jellemző az „elvándorlás”.