Az elektromos kerékpárok egyre népszerűbbek. Ezek a hibrid – már nem igazi bicikli, de még nem valódi motorkerékpár – jószágok nem csupán a felelőtlenül száguldozóknak, de a biztosítóknak is okoznak fejtörést.

A Navigant Research adatai szerint tavaly világszerte 31,7 millió pedelec talált gazdára. (A pedelec a „klasszikus” elektromos kerékpár, amelyet a „rásegítés” legföljebb 25 km/h sebességig gyorsíthat; az utakon futó elektromos biciklik 90 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. A szintén pedál-elektromos motor kombinációt használó „e-bike-ok” ezzel szemben 45 km/h-val is száguldhatnak, ezek azonban biztosítási szempontból is motorkerékpárnak számítanak, bukósisak nélkül általában nem is vezethetők.) A legtöbb, 28,8 millió pedelec Kínában kelt el tavaly, az Európai Unióban 1,2 milliót adtak el. A piac gyorsan nő: a prognózisok szerint 2023-ban az EU-ban az éves értékesítés elérheti a 3,3 milliót is.

Bár a pedelec „hivatalosan” kerékpárnak számít – így például a bukósisak használata sem kötelező –, a hazai kerékpár biztosítások nem terjednek ki rá. (Idehaza persze nem beszélhetünk nagy hagyományokról, hiszen maga a kerékpár-biztosítás is csak néhány éve jelent meg a piacon.) „Jelen feltételek alapján nem biztosított az elektromos kerékpár” – áll például vastagon szedve az Aegon Kerékpár Biztosítás Szabályzatának a „biztosított vagyontárgyról” szóló passzusában.

A speciálisan pedelecre szabott baleset-biztosítások kalkuláláshoz a biztosítóknak meg kellene tudniuk becsülni az elektromos kerékpáros balesetek gyakoriságát. Ilyen adatok azonban nemcsak nálunk nem állnak rendelkezésre. Bár jelenleg Németország az elektromos kerékpárok legnagyobb európai piaca, a német rendőrség is csak tavaly kezdte a baleseti statisztikákban megkülönböztetni azt, hogy a pórul járt kerékpár hagyományos, pedelec vagy e-bike volt-e. A részletekre is kiterjedő mutatók egyelőre nem jelent meg, a német statisztikai hivatal azonban nemrégiben közzétett egy jelentést, amelyből kiderül: 2014-ben 39 elektromos kerékpáros halt meg közlekedési balesetben. Ez az összes kerékpáros haláleset (396) kevesebb mint 10 százaléka. Sokat mondó adat ugyanakkor, hogy a 39 szerencsétlenül járt kerékpáros közül 22-en 74 évnél idősebbek voltak és mindössze egy volt közülük 50 évnél fiatalabb. Az Allianz kutatója, Jörg Kubitzki szerint egy idősebb kerékpáros kétszer akkora valószínűséggel hal meg az úton, ha pedelecet hajt, mint ha hagyományos kerékpárral közlekedik.

Németországban egyébként tavaly összesen 2300 olyan baleset történt, amely egy pedelec-kel közlekedő sérülést szenvedett, az összes kerékpáros személyi sérüléses baleset ehhez a számhoz nagyjából úgy aránylik, mint a pedelecek száma az összes kerékpáréhoz. Az utóbbi sem kis szám, hiszen a német háztartások 80 százalékában van – legalább egy – kerékpár.

Az elektromos kerékpárokkal ráadásul nem csupán a viszonylag nagy sebességből eredő kockázatok jelennek meg. Mivel ezek a járgányok jóval nehezebbek, mint a motor nélküli kerékpárok – tömegük jellemzően meghaladja a 20 kg-ot –, a szállításuk is fokozott óvatosságot követel meg. Az autó tetejére szerelt kerékpártartóból például már egy „kisebb”, 50 km/h sebességű frontális ütközés esetén kiszakadhat a pedelec, ami súlyos következményekkel járhat.

Az elektromos kerékpárok megjelenése természetesen még Németországban sem fogja felforgatni a kerékpár-biztosítások piacát – idehaza pedig nyilván nem számíthatunk egy „niche-nél” nagyobb piacra –, azt azonban mutatják, hogy a biztosító társaságoknak a hagyományos, jól ismert kockázatokon túl folyamatosan számolniuk kell újabb és újabb „kockázati szegmensek” megjelenésével.